verhuisd - Reisverslag uit Seoel, Zuid-Korea van Soe Ja Kim Hoogendam - WaarBenJij.nu verhuisd - Reisverslag uit Seoel, Zuid-Korea van Soe Ja Kim Hoogendam - WaarBenJij.nu

verhuisd

Door: soe

Blijf op de hoogte en volg Soe Ja Kim

27 Oktober 2005 | Zuid-Korea, Seoel

Lieve allemaal,

Bedankt voor al jullie lieve reacties en emails en sorry dat ik een beetje achterloop met reageren. Verhuizen, tentamens... het is een beetje hectisch hier.
Waar was ik gebleven? Bij de verhuizing. Ik zag er dus ene beetje (erg) tegen op dat aan mijn ajumma te melden en ben even advies gaan vragen bij de andere hasukbewoner, de jongen waar ik al meer contact mee had gehad. Hij adviseerde me niet te zeggen dat ik naar een andere hasuk ging, maar naar de dorm, dat zou wat beter vallen. Zelf besloot ik het hele verhaal maar in ene briefje te schrijven, dan kon ik het goed voorbereiden en hoefde ik daar niet zo na te denken over wat ik zou willen zeggen. Het was een net briefje dat ik het ook erg verelend vond en dat ik het zo lief van dr vond dat ze zo voor me zorgde enzovoorts enzovoorts... Toen ze het uiteindelijk gelezen had kwam er een hele stortvloed van woorden waar ik het merendeel niet van begreep. Dat de dorm duur was omdat je daar gene eten kreeg en hoe z enu een nieuwe bewoner moest vinden. Ze had mij laten intrekken met het idee dat ik langer zou blijven en nu het halverwege het semester was, was ze bang gene neiuwe bewoner te vinden. Maar je, ze besloot dat als ik het zo graag wilde, ik dat dan maar meost doen.
Ik had het er later nog met die Koreaanse medebewoner over en die zei dat ik me niet zon zorgen hoefde te maken, het is gewoon dr job en er zou heus wel weer een ander komen. Dat is dnek ik ook wel zo, ik hoor hier en daar van genoeg mensen dat ze juist uit de dorm willen of van hasuk willen veranderen. Bovendien zou ik een advertentie voor dr ophangen in het uni-gebouw.
Eigenlijk zou ik donderdag gaan verhuizen, dan zou de nieuwe ajumma de kamer klaar hebben, maar nadat ik mijn plannen aan de andere ajumma had verteld, zag ik het eigenlijk niet zo zitten daar nog een week door te brengen. Ze werd er niet toegankelijker op om het maar eens netjes te zeggen en die avond heb ik bij JOng zijn hasuk gegeten. Ook de volgende dag durfde ik neit zo goed naar beneden te gaan en heb ik maar ene broodje gekocht voor mijn ontbijt.
Uiteindelijk ben ik veel eerder verhuisd. De andere ajumma had nog niet op me gerekend en daarom had ze de kamer nog niet schoongemaakt, maar er lag nog een matras en als ik het niet erg vond mocht ik er wel alvast slapen. Al mijn zooi heb ik met 3 keer fietsen over gebracht. Nooit verwacht dat ik zoveel troep zou hebben na 2 maanden!!! Gelukkig was Jong zo lief me te helpen en mocht ik ook ngo eens alles op zijn kamer opslaan, omdat ik nog geen sleutel van mijn kamer had.
Inmiddels zijn we een weekje verder en had de ajumma vandaag tijd de vloer te doen en gordijnen op te hangen. Verder stonden er nog 2 bureaus, een tv, een kast en dus een matras. Morgen moet het bed komen en er komt ook nog een klerenkast. Foto's volgen :)
De hasuk is midden in de uitgaansbuurt pal voor de uni. Het barst hier van de restaurants, bars, supermarktjes, cafes etc etc. De hasuk is ook in een gebouw waar ook een cafe zit. Mijn kamer is op de derde verdieping en die van jong op de 4e. Er is per verdieping een brede gang met de kamers, een koelkast, een wasmachine met een gang met droogrekken, een douche met douche, 2 wasbakken en 3 wc's. De ajumma woont zelf ook op de derde verdieping. Daar is verder nog een keuken en een eettafel. Het eten si van 7.30-9.30 en van 19.00-21.00. Er wonen best veel mensen, een stuk of 20, waarvan de meesten uit Japan komen of Koreanen zijn. Met sommigen heb ik al leuk contact, maar die Japanse meiden mag ik nog neit zo. Dat zijn echt van die sneacky meiden meiden, maar tegen Jong schijnen ze zich anders te gedragen...? Het zal wel.
Naast mij zit Tong Hee, een kyopo uit Duitsland en heel aardig. Ik heb al veel met dr gekletst en we kunnen elkaar helpen omdat zij ook in het derde level zit. Verder is er een Japanse gast die in level 2 zit en een beetje vreemd is maar wel grappig.

Wat de studie betreft, zit ik ene beetje in de stress omdat we volgende week midterm hebben. Blokken blokken blokken dus. Het rottige is dat je geen collegevrije week hebt om te leren en alles gewoon elke dag doorgaat. We hebben een schrijftoets, een luistertoets, een mondeling interview, een presentatie van 3 minuten, een tekst-begrip toets...
Verder hadden we vandaag een uitspraaktoets waarbij je een stuk tekst moest voorlezen. Een stuk tekst dat we behandeld hadden en een stuk ongezien.

Het contact met de andere studenten uit mijn klas is echt heel erg leuk en als ik het zo hoor van anderen ook best close. We gaan echt leuk met elkaar om, doen dingen samen en kletsen gezellig. Pas was een Japanse kyopo voor een trouwerij naar Japan geweest en had ze voor iedereen Japanse snoepjes meegenomen!

Gisteren hebben we de eerste twee uur traditionele Koreaanse muziek gemaakt. Samulnori: een grote drum, een zandlopertrom, een kleine handgong een een grote gong. De les werd gegeven in het muziekgebouw van de uni door een hele leuke lerares. Iedereen kreeg een instrument en na haar uitleg moesten wij haar nadoen. Ik had zo'n zandlopertrom, die bespeel je met 2 stokken, in elke hand 1. Links ene stok met een bolletje aan het einde en rechts een plat stokje. Met de linkerstok sla je zowel links als rechts op de trom. We leerden verschillende rotmes en het was echt een gave manier om alle stress van je af te gooien^^

Oh, omdat de hasuk midden tussen de cafes en zo zit is het trouwens redelijk gehorig om het netjes uit te drukken. Vanaf een uur of 5 beginnen de eerste liedjes te klinken en tot 12 uur later houdt dat niet meer op. Leg je matras midden op de kermis en je krijgt ene beetje een idee. En dan niet die drie botsautos en die ene draaimolen in Noordwijk, maar meer iets van het formaat Tilburg^^ Jong slaapt met oordoppen en Tong Hee ook, maar gelukkig heb ik nog geen last gehad van de muziek. Op een of andere manier blijft het achtergrond muziek voor me of ben ik gewoon zo moe dat ik steeds als een blok in slaap val? Of ben ik gewoon gehard door de muziek van de buren? Nee niet nummer 38 natuurlijk, maar de andere kant :P

Voor ik het vergeet, als jullie mij willen spammen met post dan is het adres:

3 floor (ch'eung) 52-44 ho
Ch'angch'eon-dong Seodaemun-gu
Seoul, South-Korea

Soe Ja Kim Hoogendam kwiha

Het eten is hier verder erg lekker, beter dan de andere hasuk^^ We krijgen hier ook fruit en af en toe van die yakult yoghurtjes. Ik heb hier ook voor het eerst kam op, een persimmon in het engels. Zeg maar een oranje tomaat, maar dan harder en van binnen allemaal vruchtvlees met ene paar dikke pitten. Het grappige is dat ze hem eerst wassen en vervolgens nog eens schillen! (Ik ben te lui om hem te schillen ^^).

Ik had al een keer geschreven dat ik zuurdesem brood had gezien en deze week lag dat zo lekker naar me te kijken dat ik het niet kon laten het te kopen. Het waren 2 broodjes, 1 met vijgen, rozijntjes en walnoten en die andere met zonnebloempitten. De Koreanen kunnen wel brood bakken! Het was gewoon echt lekker, net echt brood uit Nederland met een korst en niet zo zoet, maar een normale structuur. Natuurlijk belachelijk duur maar ja, als je je geld neit utigeeft aan soju en sigaretten moet je het toch ergens aan uit geven? :)

Ik ga nu eten,
veel liefs

soe

• 27 Oktober 2005 - 11:18

Lieve Soe,

met de stille trom vertrokken noemen ze dat.
    en dan ergens anders heel hard de stress er uit trommelen.goed zo. ja we misten je wel hoor 'smorgens om 7 uur, .
    wat is een kyopo, ik heb net met een koreaans winkeltje zitten mailen en hun naam is ook kyopo.
    zal volgende week voor je duimen, trakteer jezelf nog maar eens op zo'n lekker broodje tijdens het harde studeren.

liefs wilma

• 27 Oktober 2005 - 17:50

Astrid:

Ha Soeja, wat een belevenissen allemaal. Echt iets voor jou om je zo opgelaten te voelen over je oude ajuma. Niet doen hoor. Is gewoon een zakelijke overeenkomst die je hebt beindigd. Ik ben benieuws of die herrie je niet gaat irriteren. Ik zou er gek van worden als ik moest slapen. Maar het lijkt me wel een veel gezelliger buurt. veel plezier.

• 27 Oktober 2005 - 21:01

Marjon:

Hoi Soe

Zoals Astrid ook schreef en ik daarvoor ook, je hebt gewoon een zakelijke overeenkomst beeindigd. Niet een erg zakelijke reactie van je ajuma, maar ja, die mensen heb je ook. Nooit door laten intimideren en je zeker nooit schuldig voelen. Ik kan me wel voorstellen dat je zo snel mogelijk weg wilde, bij mensen die zo reageren kun je beter weg zijn, daar heb je alleen maar last van. En ik maar denken dat Aziaten hun emoties niet zo snel tonen, mis dus, geen enkele terughoudendheid blijkbaar. Jammer want dat maakt het samenleven toch wat ingewikkelder. Laat je in de toekomst overigens niet verleiden tot uitvluchten, daar wordt je niet wijzer van en de reactie blijft hetzelfde, sommige mensen denken nu eenmaal alleen aan zichzelf.
    Goed dat je de stress te lijf bent gegaan, dan kun je weer verder. Zo te lezen een flinke klus voor de boeg, sterkte er mee. Ik heb er alle vertrouwen in dat het je gaat lukken.
    Ik wens je veel woonplezier toe in je nieuwe huis en ik hoop dat het gezelig blijft en je geen last krijgt van de herrie.

Liefs, Marjon

• 27 Oktober 2005 - 21:10

lieve soe
    morgen gaan we in delft naar een oosterse markt en daar staat een koreaanse kraam met bonsai boompjes en mooie kunst uit Korea als het goed is. de naam is kyopo, we zullen je op de hoogte houden van onze ervaringen met het afdingen enzo.
    ben benieuwd of jij jouw kamer ook al opgesierd hebt met mooie koreaanse kunst,
    liefs wilma

• 28 Oktober 2005 - 06:27

Hans:

Echt wat voor jou: een stiekeme verhuizing op de fiets. Ik zie je al sluipen door de donkere steegjes van Seoukl, schichtig om je heenkijkend of de ajumna je niet volgt met een mattenklopper. (Geintje! )Veel plezier in je nieuwe huis
    kus
    Hans

• 28 Oktober 2005 - 07:55

Hanneke:

Hey Lieve Soe!
    wat goed dat je bent vehuisd! echt stoer! ik hoop dat je het daar meer naar je zin hebt! (hebben ze daar ook een mimmi, of dat niet?)Hoe is het met de Koreaanse herfst? al mooie bladeren te bekennen? hier is het klimaat een beetje in de war, het wordt weer rond 20 graden vandaag..! nou weer aan de studie, het loopt eindelijk een beetje! he enneh ik heb speciaal gewacht met de volgende brief, dus naar het nieuwe adres, vandaag is het alweer vrijdag, morgen weekend! ohja, jij ging blokken he? sterkte! ik denk aan je en duim voor je! Liefs Hanneke

• 28 Oktober 2005 - 15:49

Wilma:

vervolg. zit aan de dong suh brown rice green tea, ken je die ?
    rechtsstreeks uit Korea , gekocht van een kyopo.
    doei

• 29 Oktober 2005 - 12:00

Jory:

Hoi gekke zus,
    Fijn dat je al verhuisd bent. En wel gezellig zo tussen veel andere studenten. Wat doen die Japanse meisjes dan voor sneaky dingen?
    Kus

• 29 Oktober 2005 - 14:50

Charlotte:

Hee Soe, mooi op tijd dat adres, ik ben nl aan het aftellen en heb alle adressen al geschreven op die van jou na. Heel veel plezier in jenieuwe woning, veel beter dan de vorige, dus wees blij dat je van die ander af bent, juist na haar reactie! Ik zie je inderdaad al gaan op je fiets de stad door!! haha. Nou veel liefs weer en tot volgende keer!!! XXXXX

• 01 November 2005 - 20:15

Marina:

Hoi Soe, zo te lezen gaat alles goed met je? Het klinkt alsof je je daar al aardig thuis gaat voelen, klopt dat ook? Het klinkt in ieder geval alsof je het erg naar je zin hebt, ik ben blij voor je en fijn dat je zo'n goede vriend al hebt in Jong.
    Hier alles goed, werk ietsje rustiger dus fijn! Heb deze week lekker een paar dagen vrij, zal je snel een mailtje sturen.

Dikke kus, xxx Marina