Onafhankelijkheidsdag (samil)
Door: Soe
Blijf op de hoogte en volg Soe Ja Kim
01 Maart 2006 | Zuid-Korea, Seoel
Deze keer eens een doordeweeks berichtje, hoewel eht voor mijn gevoel zaterdag is, het is hier namelijk een nationale feestdag vandaag. Op 1 maart word hier de Onafhankelijkheidsbeweging tegen de Japanse overheersing van 1919 herdacht, vandaag dus 87 jaar geleden. Overal in de stad hangen vlaggen aan de lantarens (je ziet geen vlaggen aan de huizen, dat zou ook geen doen zijn met al die flats die ze hier hebben) en er zijn diverse activiteiten als traditionele muziek en herdenkingsmarsen. Verder zit ik nu op tv te kijken naar de officiele herdenking, zo mogelijk nog saaier dan al dat gedoe met het koningshuis en de politiek op tv in Nederland (en dat komt echt niet omdat ik het allemaal niet kan verstaan^^ Nou ja, de woorden Japan, Leve KOrea, onafhankelijkheid, patriotisme...komen zon beetje leke zin terug :) Nederland kan nog wat leren van het nationalisme hier!).
Afgelopen week was wel een rustig weekje. Van het weekend heb ik boodschappen gedaan met Son, ik mocht allemaallekkers uitzoeken in de supermarkt voor mijn verjaardag. Ja, misschien niet een cadeautje dat de meesten zullen vragen, maar wel lekker^^ Het werden oa kimchi-mandu, dat zijn zeg maar tortellini's maar dan van een cm of 6 met hoe kan het ook anders, kimchi erin. Het zijn de enige mandu hier die ik heb gevonden zonder vlees, de vega-markt staat hier nog in zijn kinderschoenen.
Vrijdag hadden we op de uni dat radio-drama gedoe. Elk groepje moest zijn drama opvoeren aan de rest vd klas en aan het einde werd de leukste uitgekozen. Gelukkig was dat niet het groepje waar ik in zat, want dinsdag moesten die klasgenoten hun stuk opvoeren voor alle klassen van het vierde level. Die werden op inhoud, grammatica etc beoordeeld door de docenten en die kozen dan 3 winnaars. Het was wel aardig omdat we geen les hadden, maar verder was het ook wel een beetje saai om een paar uur naar die stukjes te luisteren. Omdat het een radiodrama was werd er namelijk niet geacteerd. Verder deden 2 klasgenoten van me nog een act met een Koreans liedje en ook na het hele gebueren was er een japanner die gewoon voor de fun nog allemaal popsongs ging zingen. Niet dat hij kon zingen, maar het was (daarom) wel grappig.
Maandag was het hier afsudeerdag en voor 1 dag struikelde je op straat over de bloemenverkopers met van die lelijke boeketten met van dat gekleurde gaas. Soms staan de bossen in emmers maar vaker steken ze ze in een ijzeren rek dat rechtop staat.
Ze hebben hier echt een raar idee over eten! Van de week had de ajumoni speciale soep gemaakt, water, gebakken ui, kimchi, smaakmakers en dan gemalen geweekte sojabonen. Op zich ging de smaak nog wel een beetje, maar je moet het echt met je ogen dicht eten want het ziet eruit als kots.
Van schimmel zijn ze verder ook niet vies. Mijn Koreaanse vriendin hier had ttok voor me meegenomen toen ze naar dr ouders was geweest. Dat zijn platte ovalen schijfjes van rijstmeel die je kookt, soort rijstmeel pastat dus. Daar zat alleen schimmel op, maar toen ik dat zei, zij ze dat dat niet gaf, je moest ze wassen en als je ze dan kookte dan kon het geen kwaad.
Ze gebruiken hier ook veel twoenjang in de keuken, een pasta van gefermenteerde sojabonen, een soort miso. Je hebt het in pasta in potjes, maar je ziet ook overal grote blokken van dat spul, gedroogd. Daar staat dus ook echt dik schimmel op, ik heb er een foto van gemaakt die ik later op de site zal zetten, het is echt een smerig gezicht.
Over aardappels doen ze ook niet moeilijk. Die liggen hier gewoon in de winkels te spruiten.
Goh, hoe zou het toch komen dat ik soms zo'n last van mijn darmen heb??? :)
Liefs uit Seoul,
Soe
01 Maart 2006 - 06:18
Wilma:
Hi soe,
goed dat je dat stukje in Trouw over kimchi niet gelezen hebt , das ook al niet wervend voor de koreaanse keuken., Hoewel het is absoluut een medicijn tegen de vogelgriep.
het stukje is onderweg naar je.
Ze vieren volgens mij daar meer dan hier..lekker al die vrije dagen. waar ging jullie radiopraatje over.
hier gaan we straks door de sneeuw naar ons werk; niet bepaald feesteelijk,
liefs wilma -
01 Maart 2006 - 06:30
Hans:
De enige schimmel die ik lust zit in of op Franse kaas. Lek zo'n extra vrije dag, moeten ze hier ook maar doen, doen ze dat in plaats van carnaval, want dat feest is hier net geweest.
Veel plezier en pas op met eten van al die gore rommel.
dikke kus, -
01 Maart 2006 - 07:27
Hanneke:
Lieve Soe!
mooie foto's! en alweeeer een nationale feestdag??? tjonge! leuk weer je verhaal te lezen, nou nu naar de bieb en naar oppaskinderen sjeesen, weer lange dag vandaag! en ohja Groningen pakketje is bijna onderweg!
x
Hanneke -
01 Maart 2006 - 11:13
Joor:
Hoi zussie,
Mooie foto's, erg leuk! Ik ben lekker even een rustig dagje thuis aan het houden. Aan het schoonmaken enzo, kan soms heel relaxed zijn.
x -
02 Maart 2006 - 08:51
Marina:
Hee Soe, wat een rare eetgewoontes soms. Maar ja dat zullen ze ook wel van ons vinden.
Leuke foto's! Eindelijk een gezicht bij Jong, leuk!
xxxxxxxxxx -
02 Maart 2006 - 09:40
Cora:
ha soe,
leuke fotos´s weer. Ineens een beeld bij het doosje, ziet er mooi uit!
Hier is het prachtig wit, er is echt een dik pak sneeuw gevallen. De zon schijnt, ik ga straks wat wandelen hier. Vandaag werk ik een paar uurtjes thuis en heb verder vrij.
Ik krijg geen verlangen naar al die Koreaanse happen, ook niet met mijn ogen dicht.
vermaak je weer,
liefs, cora -
05 Maart 2006 - 10:35
예진:
hoi Soe,
Sta je nog niet in brand van de kimchi? Of ben je er zo langzamerhand al aan gewend?
veel liefs
doei doei