koud!!!!!
Door: soe
Blijf op de hoogte en volg Soe Ja Kim
16 November 2005 | Zuid-Korea, Seoel
Hier weer een stukje uit Seoul. Een ijskoud Seoul! Sinds vorige week is het weer een stuk kouder geworden zodat het savonds vriest en overdag net 10C is. Gelukkig heb ik een warme winterjas van het meisje van mijn oude hasuk gekregen en verder staat er een warmte ventillator op mijn kamer. Die heb ik alleen nog niet gebruikt, omdat ik hem wil 'bewaren' voor de echte winter. Dan wordt het namelijk nog 20 graden kouder... In ons lokaal doet de verwarming (Niet van die buizen of zon stuk metaal zoals bij ons, maar een soort platte rechthoekige bak waar van boven warme lucht uitkomt)het nu gelukkig ook. Die is de hele week kapot geweest dus iedereen zat met zijn jas aan in de klas. Overigens zie je nog steeds vreselijk veel vrouwen in rokjes en van die stomme kniebroeken (die ze hier vast heel modieus vinden. Niemand van jullie heeft toch zo'n ding hoop ik? Nou ja, ze zijn hier echt truttig, je hebt vast ook leuke:)).
Over rokken gesproken. Onze docente vertelde dat het tot 10 jaar terug echt heel erg onbeleefd was om als vrouw naar iets officieels of een afspraak ofzo te gaan in een broek! Dat was echt een belediging voor de andere partij! Nu is het wle anders, maar als ik het zo zie op tv en in mijn omgeving is het percentage vrouwen dat nette pakjes draagt nog steeds groter dan in Nederland.
Onze docente vertelde dat de vrouwen hier zich soms ergeren aan de gespreksonderwerpen van de mannen. Als saaiste onderwerpen worden voetbal en het leger genoemd. Maar wat het allersaaiste is? Juist verhalen over voetbal in het leger.
Zoals in elk land is er in Korea ook een schoonheidsideaal. Grote ogen, een ooglid... veel vrouwen ondergaan een operatie om dat te bereiken. Verder is een gezicht in de vorm van een ei het mooiste tegenwoordig. Eierkop heeft hier dus ene andere betekenis^^
Vroeger was het schoonheidsideaal voor vrouwen echter anders. De vorm van een gezicht was ideaal als het 'porumtal' was, als een volle maan dus helemaal rond. De ogen moesten juist als een halve maan zijn en de lippen klein en als een rode kers. En neus? Die moest lijken op ene knoflookteen! :)
Ik ben mijn film achterstand flink aan het inhalen^^ Gisteren was deel drie van de LOTR op tv en vandaag heb ik een stuk van James Bond, Die Another Day, gezien en daarna Pretty Woman. Het blijft grappig om op de beleefdheidsniveaus te letten! Dat vertelt toch iets over de Koreaanse cultuur en de hierarchie die hier heerst. Niet helemaal onverwacht gebruikte Gere een lager niveau tegen Roberts en 007 praatte ook op een laag niveau tegen Berry. De vrouwen gebruikten 'natuurlijk' een hoger niveau tegen de mannen...
Overigens zat er op de LOTR een leeftijdadvies van minimaal 12, terwijl je de Koreaanse soaps vanaf 15 jaar mag zien! Echt typisch, want in die soaps gebeurt echt niets, net zoals in Nederland. Zou het zijn omdat er in LOTR geen seks voorkomt terwijl er in die soaps af en toe wat geflirt wordt? Dan zouden de Nederlandse soaps volgens mij pas vanaf 21 bekeken mogen worden als je ze met de soaps hier vergelijkt! :)
Ik blijf voorlopig kamperen. Ik heb gister de ajumma nog eens gevraagd naar de klerenkast, maar ze heeft op het moment geen geld vanwege de kimchi tijd, dan moeten ze ineens heel veel chinese kool enzo kopen. In december zou ze hem echter voor me kopen, krijg ik toch nog een sint cadeautje^^
Gisteren ben ik op wc-papier zoektocht geweest. Dat verkopen ze hier dus echt niet in kleine verpakkingen. Ik ben bij de kleine supers geweest en bij 2 grote supermarkten in de warenhuizen, maar de kleinste verpakking was met 12 rollen. Zoveel vertrouwen hebben de Koreanen dus in hun eigen voedsel :)
Zijn jullie al druk in de weer met surprises? De kerstspullen liggen vast ook al in de winkels... Ik ben benieuwd of er hier straks ook allemaal kerstversiering komt, ik zou het wle gezellig vinden, maar het is hier niet echt een belangrijke dag.
Veel liefs,
XXX
soe
16 November 2005 - 10:29
WILMA:
HI SOE
lopen wij allemaal in die kniebroeken. o o is hartstikke hip hoor. waar praten de vrouwen over , als de mannen over voetbal en het leger praten?
we zijn nog niet in de weer met surprises hoor en dat ga ik ook niet doen.
de kerstspullen liggen er wel volop.
heb gisteren de colorfull een prominent plaatsje gegeven bij appie, even de verkoop stimuleren!
weer genoten van al je informatie, die knoflookteenneus lijkt niet echt op onze hoogendammenvariant.jammer,
liefs wilma -
16 November 2005 - 14:32
Hans:
Hoi
leuk verhaal, daar vanuit de kou. Het is hier vandaag ook echt herfst. Veel regen en af en toe een fel laag zonnetje. Deze week heeft het ook al een keer s nachts gevroren. Hopelijk een begin van een koude winter met veel zon. Fijn dat je nu brood gevonden hebt voor de BROODnodige variatie.
dikke kus van Hans -
16 November 2005 - 14:39
Charlot:
Hee Soe, vandaag begon het zelfs te hagelen!! en inderdaad de regen, echt hollands weer dus! -
17 November 2005 - 09:14
Jory:
Hoi zussie, ga je later schrijver worden? Pf ja binnenkort weer sint. Ik moet nog even zin maken voor een surprise en een gedicht. Tot later -
17 November 2005 - 10:14
Jong Suk:
Soeja, wat heb je toch weer een lang verhaal gemaakt. Beter ga je je tijd een keer steken in uitgaan :p, Sonja komt van het weekend weer, dus verwacht eigenlijk wel dat je mee gaat!! Btw Jory als je komt.. jij gaat toch wel uit?! -
17 November 2005 - 20:38
Wilma:
Soe hier ligt een laag hagel voor de deur dus het is hier al wit vanavond.
o o stappen, je komt er niet onderuit zo te zien al de berichten hierboven. nou veel plezier dan maar. -
18 November 2005 - 07:59
Hanneke:
Hallo lieve Soe!
ja hier scheelt het ook 10 graden met vorige week, fikse herfstbuien enzo...
Nederlandse mannen die over voetbal praten zijn ook verschrikkelijk, het leger is hier natuurlijk niet erg van toepassing, in Korea is denk ik nog dienstplicht toch? gister ben ik naar een lunchconcert in Den Haag geweest, Janneke die op het conservatorium zit, moest zingen, en het was erg ,mooi. in de hal lag een folder: Jung Munsan , sjamanen uit Korea. in verschillende theaters laten twee sjamanen via orale literatur, muciek, dans en theater zien wat de rituelen inhouden. deze rituelen zijn per regio verschillend, interessant he? nou ik vlucht weer naar de bieb want de bouwvakkers maken er weer een herrie van!
liefs Hanneke